برگزاری ژورنال کلاب با عنوان Mobbing at the Workplace
برگزاری ژورنال کلاب مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت با عنوان Mobbing at the Workplace

ژورنال کلاب با عنوان Mobbing at the Workplace در تاریخ 5 تیرماه در اتاق شورای دانشکده بهداشت برگزار شد.

دکتر مرتضی عرب­ زوزنی عضو  هیئت­ علمی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت در ابتدا تفاوت دو واژه Bullying و Mobbing  را بیان کردند که اولی به معنی قلدری است و بیانگر فردی متخاصم و سرسخت و معمولاً مدیری است که از فرمانروایی بر زیردستان لذت می‌برد و دومی درمحل کار شبیه قلدری به نظر می رسد، اما قربانی به جای یک نفر، هدف یک گروه آزاردهنده قرار می گیرد شاید به این دلیل که در محل کار خود یک اقلیت نژادی، مذهبی یا جنسیتی یا دارای معلولیت است. با این حال، سردسته گروه اغلب دلیلی مرتبط با شغل برای هدف قرار دادن قربانی خود دارد.

پدیده Mobbing اغلب عملی نامطلوب و غیراخلاقی شمرده می­شود و می تواند به اشکال Stonewalling (نادیده گرفته شدن پیشنهادات، پروژه ها و ابتکارات قربانی توسط همکاران و سرپرستان)، Exclusion (رهاکردن و به انزواکشاندن قربانی با عدم دعوت وی به جلسات، عدم اطلاع رسانی درخصوص بخشنامه ها و امتناع از معاشرت با قربانی)، Gossip and slander (طراحی شایعات بدخواهانه برعلیه قربانی) وPhysical aggression  (پرخاشگری­های فیزیکی) انجام شود. از دلایل انجام موبینگ می­توان به حسادت به شایستگی­های قربانی، تلاش برای تخریب فردی که تمایل به تغییر وضعیت کنونی دارد، کنارگذاشتن فرد ضعیف در سازمان و حتی دلایل شخصی اشاره کرد.

دکتر عرب ­زوزنی با بیان اینکه اثرات موبینگ در محل کار می تواند برای قربانیان مخرب باشد و در طول زمان به روحیه کارکنان آسیب برساند و به شهرت یک سازمان و یا سودآوری یک تجارت آسیب برساند، گفتند اگر رفتار موبینگ قربانی را بر اساس ویژگی­هایی مانند جنسیت، نژاد، منشاء ملی، مذهب، قومیت، وضعیت خانوادگی یا معلولیت هدف قرار دهد، قربانی حق دارد حادثه را به مقامات دولتی گزارش و درخواست تحقیق کند و از آنجایی که تأثیر افراد آزاردهنده در محل کار می تواند برای  یک سازمان مخرب باشد، صاحبان و مدیران باید رفتار کارکنان و فرهنگ اداری را جدی بگیرند.

ایشان در ادامه درخصوص راهکارهای کاهش این پدیده گفتند اعمال سیاست‌های ضد قلدری، ایجاد تغییرات کوچک در محیط­های کاری، پایش و ارزشیابی رفتار و عملکرد کارکنان در سازمان و تشویق به تعاملات سالم بین کارکنان می‌تواند روش­های مؤثری برای بهبود فرهنگ اداری و کاهش پیامدهای این رفتار باشد.

1401/04/07