برگزاري ژورنال كلاب با عنوان حساسيت بالا و تفاوت هاي بين فردي در پاسخ سيستم سيركادين انسان به نور شبانه (غروب)
برگزاري ژورنال كلاب مركز تحقيقات با عنوان حساسيت بالا و تفاوت هاي بين فردي در پاسخ سيستم سيركادين انسان به نور شبانه (غروب)

ژورنال كلاب با عنوان حساسيت بالا و تفاوت هاي بين فردي در پاسخ سيستم سيركادين انسان به نور شبانه (غروب) در روز يكشنبه مورخ 6 بهمن­ ماه 98 توسط مركز تحقيقات عوامل اجتماعي موثر بر سلامت با همكاري دانشكده بهداشت برگزار گرديد.

سركار خانم دكتر وحيده ابوالحسن­ نژاد  عضو هيئت علمي دانشكده بهداشت ابتدا در تعريفي از واژه بيوريتم (آهنگ زيستي) فرمودند وجود بيوريتم در سيستم بدن ما دليل اصلي تغيير حالت هايي است كه در طول زندگي تجربه مي كنيم. در واقع انرژي فيزيكي، حالات روحي، وضعيت احساسات، توان فكري، قدرت يادگيري و حتي حس ششم ما به شكل دوره اي كم و زياد مي شوند و ما از اين تغييرات دوره اي تحت عنوان بيوريتم ياد مي كنيم كه در هر فرد با ديگري متفاوت است.

ايشان در ادامه به بررسي مقاله ­اي تحت عنوان حساسيت بالا و تفاوت­هاي فردي درپاسخ سيستم شبانه روزي انسان به نور شبانه (غروب) پرداختند كه در آن سطوح فردي منحني دوز پاسخ به نور سركوب كننده ملاتونين مشخص شد.

بدن انسان داراي ساعت دروني خاص خودش است كه به تنظيم چرخه طبيعي ساعات خواب و بيداري (ريتم سيركادين) كمك مي‌ كند و اين كنترل تا حدي به توليد ملاتونين بستگي دارد. توليد ملاتونين به ميزان قابل توجهي به شدت كم و زياد شدن نور و روشنايي بستگي دارد. در طول روز، مقدار ملاتونين پايين است و در شب افزايش يافته و بين ساعتهاي12 شب تا 3 صبح، به اوج خود مي­رسد. شروع ترشح ملاتونين به طور معمول از ساعت 9 تا 10 شب بوده و پايان آن در حدود 7 تا 9 صبح است.

در مطالعه مورد بررسي، تعداد 55 شركت كننده با مقادير روشنايي كمتر از يك لوكس و نيز سطوح مختلف روشنايي براي 5 ساعت در هنگام غروب مواجهه داشتند. ميزان سركوب هورمون ملاتونين براي هر يك از سطوح روشنايي تعيين و دوز موثر براي 50% سركوب ملاتونين (ED50) در سطوح فردي و گروهي محاسبه شد. يافته­ ها نشان دادند كه ثبت محيط­هاي با روشنايي مشابه روشنايي غروب توسط سيستم بدن در افراد متفاوت بوده و تفاوت هاي بين فردي ميتواند فاكتور مهمي براي تعيين نقش ريتم بدن در سلامت و بيماري آن ها داشته باشد.

نتايج اين مطالعه اثبات نمود كه سيستم سيركادين انسان شديدا به نور كم شبانه (غروب) پاسخ مي دهد و بالاي 50 درصد سركوب ملاتونين در روشنايي حدود 30 لوكس اتفاق افتاد.

سركار خانم دكتر ابوالحسن­ نژاد نتيجه­ گيري اين مطالعه را اينطور بيان كردند كه تفاوت­هاي فردي كه در حساسيت نور مشاهده شده مي تواند زمينه­ ساز تفاوت­هاي فردي در تنظيم زمان خواب و سيركادين باشد كه تحت تاثير نور (روشنايي) الكتريكي يا مصنوعي و فاكتورهاي فيزيولوژيكي مانند ساعت زيستي بدن و پارامترهاي مرتبط با خواب قرار مي گيرد.

محققان ثابت كرده اند كه اختلال در ساعت دروني بدن با افزايش خطر سرطان سينه ارتباط مستقيم دارد و اين اختلال موجب افزايش خطر پيشرفت سرطان، چاقي، بيماري هاي عصبي عضلاني نيز مي شود.

البته نور يكي از عوامل تاثيرگذار بر ريتم زيستي بدن است و مطمئنا عوامل ديگري نيز در اين زمينه دخيل هستند كه شناخت آنها مستلزم انجام بررسي­ هاي بيشتر است.

جهت مشاهده تصاوير اينجا كليك كنيد.

1398/11/08