برگزاري ژورنال كلاب عدالت در سلامت
برگزاري ژورنال كلاب عدالت در سلامت مركز تحقيقات عوامل اجتماعي موثر برسلامت

ژورنال كلاب با عنوان عدالت در سلامت در روزيكشنبه مورخ 8 ديماه 98 توسط مركز تحقيقات عوامل اجتماعي موثر بر سلامت با همكاري دانشكده بهداشت برگزار گرديد.

جناب آقاي دكتر جواد قدوسي­ نژاد عضو هيئت علمي دانشكده بهداشت ابتدا تفاوت دو واژه Equality و Equity را بيان كردند كه اولي به معني ارائه يكسان امكانات به همه افراد بدون در نظرگرفتن نيازها و دومي به معني ارائه امكانات متناسب با نيازهاي افراد مي­باشد كه همان عدالت است.

ايشان عدالت در سلامت را دسترسي بر اساس نياز و پرداخت بر اساس توان تعريف نمودند و گفتند عدالت در سلامت يعني فقدان تفاوت­هاي سيستماتيك و بالقوه در يك جمعيت و زيرگروه هاي اقتصادي، اجتماعي، دموگرافي و جغرافيايي كه غالباً در دو سطح افقي و عمودي درنظر گرفته مي­شود. در عدالت افقي تأكيد بر اين است كه انسان­ها در برابر نيازهاي برابر از خدمات برابر استفاده نمايند اما در عدالت عمودي افراد با نيازهاي متفاوت بايد از خدمات و حمايت­هاي متفاوتي برخوردار شوند.

هرگاه تفاوت در پيامدهاي سلامت ناشي از عدم توازن قابل جبران در توزيع امكانات و در دسترسي گروههاي مختلف اجتماعي و يا جوامع مختلف باشد، بي­ عدالتي در سلامت رخ داده است. بعبارت ديگر عدالت در سلامت زماني رخ مي­دهد كه وضعيت اقتصادي و اجتماعي افراد در ميزان سلامت آن­ها تأثيري نداشته باشد.

دكتر جواد قدوسي ­نژاد در ادامه دو شاخص براي بررسي عدالت در سلامت را توضيح دادند كه يكي شاخص پرداخت از جيب به معني نسبتي از هزينه­ هاي خدمات سلامت است كه مستقيم از جيب خانوار پرداخت شده و بعنوان يك مورد در برنامه چهارم توسعه ذكر مي­شود. (استاندارد اين شاخص زير 30% است) و ديگري شاخص هزينه­ هاي كمرشكن است كه زماني اتفاق مي­افتد كه كه كل هزينه ­هاي سلامتي پرداخت شده از جيب خانوار بيش از 40% از هزينه­ هاي غيرخوراكي خانوار باشد.

ايشان درپايان فرمودند وجود عدالت به خصوص دردسترسي به خدمات سلامت باعث كاهش هزينه ­ها و پيشرفت كشورخواهد بود. ازآنجاكه تعامل پيچيده و اساسي بين سلامت  و توسعه وجوددارد، وجود ارتباط بين تمامي بخشهاي كشورلازم و ضروري است. نقش سياست كلان اقتصادي درسلامت و وجود برنامه­ ريزي در ارائه خدمات عادلانه خدمات سلامت حائز اهميت است.

جهت مشاهده تصاوير اينجا كليك نمائيد.

1398/10/09